Uncategorized

Dilter Norge etter Silicon Valley???

Bilde Aftenposten 7feb2016 illustrasjon97le6I Aftenposten den 7. februar stod en kronikk med overskriften “Slutt å dilte etter Silicon Valley!” Den er skrevet av Silvija Seres, som er blant annet leder Polyteknisk Forening, er styregrossist, og har doktorgrad i matematikk fra University of Oxford.  Hun tar til orde for en ny teknologipolitikk i Norge. Mens jeg tror forretningsmodeller er viktigere enn teknologi, fokuserer hun på teknologi, teknologi, og teknologi. Etter min mening kan selv den beste teknologi ikke brukes til å skape mye verdi med mindre man har en god forretningsmodell. Jeg synes også at Seres hadde en noe nedlatende tone overfor de fra Norge (og mange andre land!) som finner inspirasjon og ny innsikt fra verdens mest innovative område: Silicon Valley.

Disse momentene gjorde at jeg skrev et kort innlegg i Aftenposten, som stod i papiravisen (og var tilgjengelig digitalt naturligvis) den 9. februar. Her er teksten, under tittelen “Utvikling og kommersialisering av de gode ideene”:

 

Utvikling og kommersialisering av de gode ideene

I Aftenposten 8. februar skriver Silvija Seres at Norge først og fremst bør satse på en ny teknologipolitikk for å skape verdi. Det er skivebom. Uten en forretningsmodell for teknologiene – et verktøy for å utvikle økonomiske muligheter av nye ideer – vil bedriftene ikke klare å hevde seg i markedene.

I den siste tiden har vi sett store deler av bransjer forsvinne, som fotobutikker, videoutleie, og bankkasserere. Det er ikke fordi teknologien var dårlig; det er fordi bedriftene ikke har en bærekraftig modell for inntjeningen. Vi ser at bransjer trues i dag, som bank, aviser, drosjer, oljebransjen og finansielle tjenester. I morgen vil vi se at nye bransjer blir utfordret: varehandel, industriproduksjon, og profesjonelle tjenesteytere.

Seres sier noe nedlatende at Norge må slutte å dilte etter Silicon Valley. Begrunnelsen er at SV har et annet innovasjonssystem enn det norske. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal ta med oss innspill fra verdens mest innovative område i den videre utviklingen av norsk næringsliv. Et eksempel: Yahoo avslo et tilbud om å kjøpe Google for ti millioner dollar i år 2000. Begge selskapene hadde tilgang til samme teknologi, men bare Google fant en ny forretningsmodell. I dag er Google verdens mest verdifulle selskap, mens Yahoo står på randen av utslettelse.

Norge kunne godt få en teknologipolitikk slik Seres etterlyser. Men enda mer trenger vi en politikk for utvikling og kommersialisering av de gode ideene og teknologiene vi utvikler nye produkter og tjenester med.

*********************************************************************

I dag er det den 21. februar. Jeg har ikke registrert noen respons fra Seres hverken i Aftenposten eller i sosiale medier.

 

 

 

 

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s